“Ψ Insight” (psihologia iluminării) – reprezintă înțelegerea stilului vieții – a scopurilor propriului comportament și a convingerilor care interferează cu dezvoltarea. La insight se poate ajunge prin analiza discuțiilor, amintirilor timpurii, viselor, fanteziilor, patternurilor comportamentale, simptomelor sau a interactiunilor terapeut – pacient etc.
Evaluare și Diagnostic Clinic
Diagnosticul clinic implică adesea un studiu sistematic al pacientului, utilizând metode precum: interviul, teste, chestionare sau metode special proiectate, diferențiate, ale procesului clinic. Evaluarea clinică este procesul prin care psihologul clinician dobândește înțelegerea pacientului pentru a lua decizii. Pe de altă parte, suferința pacientului este încadrată în termenii uneia sau a altei entități nosologice conform DSM-IV sau ICD-10.
Psihoterapie Individuală
Se adresează tuturor persoanelor (indiferent de vârstă) care au nevoie de susținere sau doresc să facă schimbări importante în viața lor. Clientii sunt încurajați să-și depășească sentimentele de nesiguranță, să-și dezvolte sentimente mai profunde de conectare și să-și redirectioneze dorința de semnificație în domenii mai benefice din punct de vedere social. Prin dialog socratic, persoana este îndrumată spre corectarea presupunerilor greșite, atitudinilor și comportamentelor legate de sine și de lume. Creșterea încrederii, mândriei și gratificării conduc la o mai mare dorință și capacitate de cooperare.
Psihoterapie de Grup
“Recuperarea experienței trecute poate fi de ajutor, dar cheia schimbării este înțelegerea modurilor curente de a fi cu celălalt. Pentru asta, e posibil ca atât reprezentarea de sine, cât și reprezentarea celuilalt să aibă nevoie să fie modificate, ceea ce se poate realiza eficient numai aici-și-acum.”
Dr. Irvin Yalom în Tratat de psihoterapie de grup, 2008
Psihoterapie și Consiliere pentru Cuplu și Familie
Se se adresează atât celor care doresc să-și întemeieze o familie, cât și cuplurilor sau familiilor care se confruntă cu dificultăți generate de separare, divorț, infidelitate, conflicte între generații, producerea unui accident, decesul unui copil, etc. Acest tip de psihoterapie rezolvă astfel de probleme și conflicte și oferă șansa ambilor parteneri să discute cu un profesionist despre trăirile lor.
Dezvoltare Personală
Dezvoltarea personală implică transformare. Uneori este vorba despre transformarea altor persoane sau despre schimbarea mediului exterior pentru a ne îmbunătăți sentimentele sau condițiile în care trăim. De cele mai multe ori însă este vorba, în primul rând, despre transformări la nivelul propriului comportament, al sentimentelor, abilităților, gândurilor sau proceselor inconștiente proprii.
Psihoterapeutul te ajută:
- Să te cunoști pe tine însuți, să îți faci o autoanaliză obiectivă, să fii sincer și onest cu tine, să știi ce poți să aștepți de la tine și ce nu poți, să știi cine ești, cu adevărat.
- Să înțelegi ce ți se întâmplă și de ce ți s-au întâmplat anumite lucruri tocmai ție.
- Să evaluezi obiectiv situația în care te găsești.
- Să vezi care sunt cauzele suferinței tale.
- Să-ți exprimi suferința, să te confrunți cu ea, să-i dai un sens și apoi să mergi mai departe.
- Să exprimi, fără constrângeri, lucruri pe care ți-a fost greu să le spui sau pe care le-ai negat.
- Să analizezi și să găsești modalități noi de a rezolva situația în care te găsești fiind ajutat și susținut profesionist în acest proces.
- Să iei cea mai bună decizie în situația dată.
- Să găsești în tine resursele interioare și abilitățile personale pentru a ieși din dificultatea în care te găsești, mai puternic și mai echilibrat.
- Să te împaci cu tine însuți, cu trecutul, prezentul și viitorul tău.
- Să dobândești siguranță de sine, pace și liniște interioară.
- Să-ți cunoști nevoile și să înveți să ți le exprimi într-un mod eficient, ținând cont și de nevoile celor din jurul tău.
- Să te dezvolți personal și spiritual, să construiești o imagine de sine pozitivă și sănătoasă.
- Să ai relații bune cu oamenii din viața ta, să inițiezi, să construiești și să păstrezi relații calde și armonioase cu oamenii din jur.
- Să dobândești strategii noi de a face față provocărilor vieții și de a avea succes în plan personal, familial, profesional și social.
- Să-ți găsești locul și rostul tău în lume și să te bucuri de o viață împlinită.
“Când o ușă a fericirii se închide, o alta se deschide; dar deseori ne uitam atât de mult la ușa închisă că nu o mai vedem pe cea care s-a deschis pentru noi.”
H. Keller